Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmlands andra kulturreservat, kruigsflygfält 16 i Brattforsheden, firade 20 år på lördagen med flyg i massor. Foto: Håkan Wikström/SVT

Flygdag lockade massor – trots ruskväder

Publicerad

Kulturreservatet Krigsflygfält 16 i Brattforsheden firade 20 år med flygdag. Och det bjöds på flyg från andra världskriget fram till i dag.

– Den stora höjdpunkten är att det är så många besökare som får uppleva beredskapstiden på det här sättet, säger arrangören Fredrik Clerkestam.

Trots lågt molntäcke och rejält med regn i luften kom publiken i massor till Krigsflygfält 16, ett flygfält som etablerades med totalt 40 liknande flygfält under tiden för andra världskriget. Brattforsheden är det enda bevarade krigsflygfältet i landet från den tiden.

Att värmlänningar vallfärdade för att uppleva den unika miljön, med personal som var klädd i tidstypiska uniformer, gjorde arrangören glad.

– Intresset har uppenbarligen ökat eftersom det är så många här. Det är trångt på Heden, sade en glad Fredrik Clerkestam till SVT Nyheter Värmland.

Se klippet från flygdagen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.