Bosse Halvardsson från Sysslebäck sitter i styrelsen och i ledningsgruppen för moderbolaget Scandinavian Mountain AB. Foto: SVT, Trafikverket, Skistar

Flygplatsen i Rörbäcksnäs invigs

Uppdaterad
Publicerad

På lördagens invigdes en ny flygplats i Rörbäcksnäs nära gränsen till Värmland.

– Det känns oerhört bra att vi kan nå 200 miljoner människor inom två timmars flygtid, säger Bosse Halvardsson från Sysslebäck som sitter i styrelsen och i ledningsgruppen för moderbolaget Scandinavian Mountain AB.

I nio år har Sysslebäcksbon Bosse Halvardsson, som är teknisk direktör i Ski Star i Sverige och vd för Skistar Norge, varit med och jobbat för att det ska bli en internationell flygplats i Rörbäcksnäs.

Flygplatsen ligger mitt emelllan skidorterna Trysil och Sälen. Från Bosse Halvardssons hem i Sysslebäck till nya internationella flygplatsen Scandinavian Mountians Airport tar det bara cirka en timma med bil.

Första nya flygplatsen på 20 år

Nu är han nöjd över att det är dags att inviga den första nya flygplatsen i Sverige sedan Pajalas flygplats invigdes 1999.

Men först var Bosse Halvardsson emot idén. Han trodde inte alls på projektet. Men så ändrade han sig 2008. Han säger att det beror på att efterfrågan var mättad i Sverige och att det behövdes ett större underlag till skidanläggningarna.

Hur går det med flygskammen då?

– Jag ser det här som en infrastrukturinvestering och det är vi som ska sätta spelreglerna  och kräva si och så mycket förnyelsebart bränsle. Eftersom vi har ganska korta flighter kanske vi kan bli först med eldrivna plan, säger Bosse Halvardsson.

Kommer flygplatsen att bära sig då?

– De sju största aktörerna i Trysil och Sälenområdet ska lägga in 22 miljoner kronor i flygplatsen under de första fem åren. År sju kan vi gå med vinst och kan då sänka beloppet, hoppas Bosse Halvardsson.

På söndag landade det första planet. Det planet kom från Malmö. Den 28/12 kommer eventuellt det första planet från London att landa. Det krävs dock att regeringen godkänner gränsövergången först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.