Foto: SVT

Deras flykt blev till film

Uppdaterad
Publicerad

I ett filmprojekt i Grums har ett 20-tal nyanlända barn och unga gjort fem kortfilmer.

Var är hem? Så heter ett filmprojekt för nyanlända barn och unga som pågått i Grums under hösten. Fem filmer har det resulterat i och under torsdagen var det dags för premiärvisning.

Två av det 20-tal unga som deltagit i projektet är Asad Nazary och Faridullah Afzali från Afganistan. De är 13 och 14 år gamla och kom till Sverige för fyra respektive fem månader sedan.

En av de filmer som de varit med och gjort heter ”Min resa” och visar flyktvägen med hjälp av t-shirtar med olika länders flaggor – totalt elva stycken.

Asad Nazary som ligger bakom idén till filmen var på flykt under en månad.

– Det var svårt, mycket svårt. Vi var rädda under hela resan. Vi har gjort en filmsekvens med flaggorna från alla de länder vi rest igenom. Det var roligt att göra filmen tillsammans, säger 13-årige Asad Nazary.

”Verktyg att berätta”

I höstas startade det nya filmprojektet på Kulturskolan i Grums. Det har varit ett samarbete mellan Region Värmland, HVB-enheten och Kulturskolan i Grums och de unga har träffats under tio lördagar.

– För mig betyder det att vi har trevligt och vi har gjort något tilsammans, säger Faridullah Afzali.

– Syftet har varit att ge ungdomar verktyg att berätta sin historia och kunna uttrycka sig i samhället, säger Mustafa Hashimi, filmpedagog på Region Värmland.

Varför är just film bra för det?

– Film är ett universellt språk. Man kan skapa film så att publiken förstår utan att någon pratar i den, säger Mustafa Hashimi.

Fler hakar på

Det har hittills varit ett pilotprojekt men nu planerar Region Värmland att ta ut det till fler kommuner i länet under 2016 och i Grums kan det bli en fortsättning:

– Jag hoppas att de blir ett projekt för ungdomar överlag och att många unga i Grums som är födda här engageras i det här och att de kan bli en mötesplats för barn och unga. Dels kan de lära sig ett hantverk, dels berätta sina historier och det tror jag är viktigt, säger Marcus Wihk enhetschef, HVB Grums.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.