Flyktingar ger Hagfors hopp

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet med Migrationsverket om 160 nya platser för asylsökande ger nytt hopp bland de styrande i Hagfors.

Politikerna hoppas locka de flyktingar som får uppehållstillstånd att stanna i kommunen.

Dagen efter att Migrationsverket tecknat avtal om ytterligare 32 lägenheter för asylsökande i Hagfors gläds komunalrådet Mikael Dahlqvist (S). Hagfors är i skriande behov av nya invånare, både för att undvika en hotande brist på arbetskraft och slippa riva fler lägenheter.

– Vi måste ge dem framtidshopp och kunna visa att det finns möjlighet att få jobb här i framtiden, säger Mikael Dahlqvist.

Skulle stå tomt

Befolkningen i Hagfors har krympt i många år. Sedan 1970 har invånarantalet sjunkit med en tredjedel.  Nu sätter kommunen sitt hopp till de asylsökande. Från och med november fördubblas antalet platser i kommunen. Migrationsverket har tecknat avtal om att hyra ytterligare 32 lägenheter, och det kommer att finnas plats för sammanlagt  300 personer.

Det handlar om lägenheter som annars skulle stå tomma. De senaste åren har nära hälften av det kommunala bostadsbeståndet rivits:

– Det är antingen flyktingar eller rivning som gäller för de här husen, säger Caj  Olsson, vd i det kommunala bostadsbolaget Hagforshem.

Många av de asylsökande som fått uppehållstillstånd väljer att lämna kommunen och flytta till storstäderna. Nu ser kommunen en ny tendens.

– Under det här året har vi märkt en förändring, säger kommunens flyktingvägledare Göran Eriksson.

– Speciellt efter sommaren är det fler som säger att de hellre vill stanna här än flytta någon annanstans. Det är en ny trend, säger han.

Vill att flyktingarna stannar

Enligt kommunalrådet Mikael Dahlqvist (S) handlar det om Hagfors överlevnad. Befolkningsläget är så allvarligt att kommunen kan drabbas av arbetskraftsbrist.

– Jag börjar redan fundera hur det kommer att gå vid nästa högkonjunktur, säger Mikael Dahlqvist.

– Vid den förra var det nästan plus minus noll vad gäller arbetskraft i vår kommun. Kan man lyckas få flyktingarna att trivas och få utbildning har de goda chanser att få jobb och ha ett bra liv i Hagfors.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.