Foto: SVT

Flytande pumpa ska växa till musik

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande växthus och därinne en pumpa som lyssnar på musik. Det är en del i det konstprojekt som pågår just nu i Karlstad.

Pumpan, som man hoppas ska växa sig stor under sommaren kommer att flyta på Sundstatjärn i ett slags växthus i ädelstensform.

– Tanken är att pumpan ska växa sig stor och ta sig ut genom öppningarna och ut över bryggan, säger konstnären Peter Ojstersek.

Växer till musik

Maretopia heter konstprojektet. Jättepumpan som kommer att odlas på Maretopia kommer att få växa till musik. Besökarna på flotten kommer att kunna välja musik, ond eller god musik, beroende på vad publiken väljer. Publikens val av musik till pumpans rötter bestämmer dess öde.

– Det finns en liten jukebox med 12 låtar. Vi hoppas att besökarna väljer den musik som när pumpan och får den att växa sig stor, säger Peter Ojstersek.

Besökarna får plantera

I konstprojektet kommer det också att finnas ett flytande växthus med en terapisoffa. I växthuset kommer besökarna själva kunna plantera växter.

– Karlstad har mycket vatten och det sägs att Karlstad kommer att drabbas av översvämningar och andra problem med vatten. Detta är ett sätt att väcka frågor och funderingar kring vattnet, säger curatorn Kristina Lindemann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.