Patrik Ohlsson, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund i Värmland, tror att sommarens foderbrist kommer att ge stora problem under vårvintern Foto: SVT

Foderbrist kvarstår trots god sista skörd

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det många lantbrukare i Värmland som pressar gräset från årets sista skörd. Skörden ser ut att bli normal, men enligt lantbrukarnas riksförbund är det inte tillräckligt.

– Det kommer att bli ett jätteproblem under vårvintern, med tanke på foderbristen som skapades i sommar, säger Patrik Ohlsson, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund i Värmland, LRF.

I rad efter rad ligger gräset och väntar på att pressas till vita balar av ensilage som sprids ut över fältet i Bryngelsrud i Kils kommun. Det här skulle ha varit den tredje skörden som Patrik Ohlsson pressar, men på grund av sommarens torka blev det bara två i år. Den första skörden blev svag, men den här gången ser den åtminstone ut att bli normal.

– Det innebär att bristen inte har ökat, men att det fortfarande fattas foder efter sommarens torka. Det kommer att bli ett jätteproblem under vårvintern, säger Patrik Ohlsson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Värmland.

Krisstöd kan sökas i oktober

I oktober öppnas ansökan för det krisstöd som regeringen har utlovat till de som drabbats av torkan. Sammanlagt handlar det om 1,2 miljarder kronor som delas ut i december, och maxbeloppet är 150 000 kronor. Men det kommer man inte långt med, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

– Visserligen är varje krona värdefull, men det är lite som att slänga till en fullvuxen man som håller på att drunkna en flytväst för en tolvåring, säger Patrik Ohlsson.

Just nu är det många lantbrukare i Värmland som pressar gräset från årets sista skörd Foto: SVT

Långsiktigt tror han på framtiden för Svenskt lantbruk, men nu väntar några riktigt tuffa år.

– Vi kommer att se företagskonkurser och familjer som får lämna sina hem den här vintern, är jag rädd för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.