Lars-Olof Normark är nyss fyllda 76 år. Han har dansat folkdans i tio år, men kallar sig själv nybörjare. Han avslöjar att han själv sade blankt nej när han först fick frågan att börja.
– Det var en arbetskamrat som behövde en kavaljer i gammaldans. Jag sa aldrig i livet, men sedan gick jag med i alla fall och jag har inte ångrat mig, säger han som nu också titulerar sig ordförande i danslaget.
Risk att kunskapen går förlorad
Gammaldans och folkdans hade en storhetstid på 80-talet mycket tack vare Bosse Larsson TV-program Nygammalt 1971-1989, men i dag är det inte ens självklart att unga vet vad folkdans är.
– Vi märker att många folkdanslag har väldigt svårt att få ihop tillräckligt med dansare till en uppvisning säger Lars-Olof Normark som hoppas på en renässans för folkdansen.
Alsters folkdanslag har 65 medlemmar och de brukar än så länge få ihop både dansare och spelmän till sina uppträdanden och de är efterfrågade, särskilt kring midsommar och jul. Denna vecka har varit fullspäckad med uppvisningar på Seniorernas hus, äldreboenden i Karlstad och på Hammarö, Skoghalls folkets park och Bomstad bland annat. De flesta i danslaget är dock äldre än 60 år och några har dansat sedan de var 17 år.
– Vi brukar vara sex par på uppvisningarna och spelmän så totalt är vi 18-19 personer. Vid uppvisningarna är det också obligatoriskt med folkdräkter.
Svårt att locka yngre
Det behövs också duktiga ledare som kan lära ut dansen eftersom det kräver en del träning. Att lära dansa sig dansa utifrån en text är inte lätt om ens möjligt, menar Lars Olof.
– Vi är väldigt angelägna om att folkdanserna lever vidare, men nu är det nästan två generationer som inte lärt sig dansa, så det finns en risk att kunskapen går förlorad.
När SVT Nyheter Värmland pratar med Lars-Olof Normark, har han precis avslutat en uppvisning på Seniorernas hus inför storpublik.
– Idag har vi kört skördedans, en klassisk uppställningsdans och så har vi kört midsommarhambo, schottiskadrilj, en polka från Bohuslän och Niomanna engel bland annat. Att dansa är en underskattad motion som stimulerar kondition, balans och hjärngymnastik.
Ont om kavaljerer
Gemensamt för samtliga Folkdans-, gammaldansföreningar är att man har underskott av kavaljerer, detta gäller inte bara i Värmland.
Om du får chansen att sälja in gammaldans och folkdans till de yngre generationerna - vad säger du då?
– Det är det vi inte vet och alla föreningar har samma problem. Det låter inte attraktivt för ungdomar med gammaldans. Kommer någon på ett bra svar så får de höra av sig, säger Lars-Olof Normark.