”Det var slitigt”

Uppdaterad
Publicerad

När rallycrosstävlingarna i nordvärmländska Höljes fick VM-status i sommar rök publikrekordet all världens väg. 34 400 åskådare invaderade de 143 bofastas lill by. Nu har folkfesten blivit film.

– För min del var det första gången jag var på rallycrosstävlingarna i Höljes och jag slogs av tre saker: kärleken till sporten, det otroliga engagemanget hos funktionärerna och brutalfyllan på campingen, säger SVT Värmlandsnytts reporter Rino Rotevatn som tillsammans med fotografen Ulf Johansson producerat filmen Motorvrål och etanol.

Det var när det stod klart att Finnskoga MK, som enda svenska arrangör, fått klartecken att arrangera en deltävling i tidernas första rallycross-VM som idén att göra en dokumentär föddes hos filmskaparna.

– Det hade ju arrangerats EM-deltävlingar i Höljes under en lång rad år och publikrekorden hade slagits gång på gång. Nu var något ännu större på gång. Vi insåg att över 30 000 åskådare skulle komma till Höljes. Sätter man det i perspektivet att det bara bor 143 bofasta i byn så inser man snart att det finns saker att berätta, säger Rino Rotevatn.

Partysugen svans

Att tävlingarna i Höljes också är kända för att inte bara locka motorintresserade utan också en svans av partysugna bidrog ytterligare till berättelsen. Fotografen Ulf Johansson fick det svettigt värre när han med en tiokilos kamera på axeln skulle fånga allt från fylla på campingen till polisens arbete, funktionärernas engagemang, förarnas våndor och fanatiska rallycrossfans. Stundtals var det nästan 30 grader varmt under den tre dagar långa rallycrossfesten.

– Det var slitigt men fantastiskt roligt att se folkfesten genom kameran. Jag har ju varit där som åskådare tidigare och har ett genuint intresse för sporten, säger Ulf Johansson och fortsätter:

– Jag har alltid drömt om att få göra en dokumentär. Att ha fått göra det i det här sammanhanget är förstås extra kul.

Viktigt för bygden

Filmen berör både livet på och vid sidan av banan under tävlingshelgen och speglar såväl bak- som framsidor. Till det positiva hör folktillströmningen som bland annat gör att besöksnäringen och handeln lever upp.

– Det är klart att det här har betydelse för Höljes och bygden. Det är ju runt 30 000 personer, i somras nästan 35 000 personer, som kommer dit. Det har jättestor effekt på handeln och för energin i bygden, säger Rino Rotevatn.

Sändningstider Motorvrål och etanol:

Visa

12/2 (to) 21:00 SVT 24

13/2 (fr) 05:30 SVT World

13/2 (fr) 13:30 SVT World

13/2 (fr) 17:00 SVT 1

13/2 (fr) 23:30 SVT 24

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer