Folkomröstning i Grums

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen genomfördes folkomröstningen om två byskolor i Grums kommun. Värmlandsnytt var på plats i en av vallokalerna strax innan lunch.

I Malsjö missionshus var aktiviteten stor under söndagsförmiddagen.

– Cirka 135 stycken har varit här hittills. 908 personer får rösta här, berättar vallokalsarbetaren Lena Ring-Sjöbom.

Frågan som ställs i folkomröstningen är om fjärde- och femteklassarna ska flyttas in från Skruvstad skola och Slottsbrons skola till Jättestenskolan i Grums. Det är ett beslut som kommunfullmäktige har tagit sedan tidigare. Tommy Grankvist, som bor i Skruvstad, var en av dem som röstade i Malsjö missionshus på söndagen.

– Jag tror att det blir nej. Idag är vi negativa hela dagen. Nej, nej, nej, säger Tommy Grankvist och ler.

Få förtidsröstande

Trots att förtidsröstandet har varit lågt, bara 775 röster jämfört med valet 2010 när 2200 personer förtidsröstade, tror Susanne Nyberg Sundqvist i föreningen Grums framtid att det är många som kommer att gå och rösta. Hon har stått på stan och pratat med folk de senaste dagarna för att försöka få dem att gå och rösta.

– Jag tror att de flesta röstar när de ska rösta. Det är nog mer om man vet att man inte kan idag som man röstar i förtid. Jag tror att det kommer många, säger hon.

Magisk gräns

Folkomröstningen är rådgivande, vilket innebär att politikerna inte måste följa utfallet.

– Generellt sett så vet jag att kommuner generellt inte tar så stor hänsyn till detta om det inte kommer över 50 procent av valmanskåren. Och det är väl där någon magisk gräns ligger, plus minus x procent, säger Torbjörn Bood (S), kommunalråd i Grums.

Så 50 % är gränsen för att ni ska lyssna då?

– Nej, jag sa i häraden därav, plus minus x procent, och sen beror det på hur mycket det är. Det får man naturligtvis kolla på efteråt, säger Torbjörn Bood (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.