För höga arvoden till fritidspolitiker?

Uppdaterad
Publicerad

Som vi kunde berätta på torsdagen har ett politiskt bråk blossat upp i Eda om fritidspolitikernas arvoden. Men politiken blir allt mer inspirerad av näringslivet och deras löner, menar statsvetaren Thomas Denk.

Bakgrund från vår granskning:

Ett politiskt bråk har blossat upp i Eda om hur mycket pengar fritidspolitikerna får. Arvoden på upp till 263 000 kronor årligen har godkänts utan tillräcklig kontroll, enligt revisiorerna.

Det är heta känslor i kommunhuset i Eda kring frågan om en fritidspolitiker ska få tjäna på sina uppdrag eller inte.

– Om man är med i politiken för att tjäna pengar, då har man hamnat på fel plats, säger Hans Nilsson i Hela Edas lista, som föreslår att man bara ska kunna få ersättning för förlorad inkomst från sitt vanliga jobb.

– Jag är förbaskad på HEL i denna fråga, för att i grunden är det politikerförakt man vill ha fram och att en del politiker skor sig på systemet, som man säger i sitt valprogram, menar däremot kommunalrådet Hans-Peter Jessen (S).

Många fritidspolitiker med mindre uppdrag arbetar i princip helt ideellt. De får ersättning för vad de förlorar i inkomst från sina vanliga jobb samt ett mindre arvode. Men om man har flera uppdrag, och något mer omfattande, kan arvodena bli relativt stora.

För att se hur mycket pengar fritidspolitikerna tjänar som mest begärde Värmlandsnytt ut inkomsterna för de ordföranden som leder de tre största nämnderna i Eda.

De tre ordförandenas inkomster låg under 2009 på 108 066 kronor och uppåt, inklusive förlorad arbetsinkomst, före skatt.

Den politker som tjänade mest 2009, förutom kommunalrådet, var Tommy Glader, ordförande i Socialnämnden

Han fick totalt 263 270 kronor varav drygt 90 000 var förlorad inkomst. Med andra ord fick han ut över 172 000 kronor extra på sina politiska uppdrag, före skatt.

Revisorer som granskat arvodena i Eda kommun kom fram till att kontrollen generellt sett är god, men anmärker samtidigt på flera brister i rutinerna. Det saknas i vissa fall underlag från politikerna, och Tommy Glader fick ut arvode för 926 arbetade timmar, bara som socialnämndsordförande under ett år, trots att man maximalt får ta ut ersättning för 640 timmar om man inte begär tilläggstid.

Det har Glader inte gjort och det kritiserar revisorerna.

Ingen av de tre ordförandena vill ställa upp och kommentera arvodena i Värmlandsnytt, men Tommy Glader menar att han har arbetat alla de timmar han redovisat, och att han dessutom som ordförande i Socialnämnden måste vara tillgänglig jämt, dygnet runt.

Göran Persson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Eda, som fick ut 194 818 kronor under 2009, menar att arvodet i hans fall var extra högt det året eftersom han satt med i utredningen om kommunens nya politiska organisation.

Johanna Söderberg (C), ledamot i kommunstyrelsen, hänvisar till en kommande översyn av reglerna för arvoden i Eda kommun, och hon menar att man även kan behöva se över nivåerna.

Däremot tycker hon att man som fritidspolitiker bör ha både ersättning för förlorad inkomst och ett traktamente även i fortsättningen. Så ser det ut i alla kommuner i Värmland idag, visar Värmlandsnytts granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.