Vi äter mycket kött. För mycket enligt Jordbruksverket.
Enligt rapporten ”Hållbar köttkonsumtion” som presenteras idag ökade den svenska köttkonsumtionen med 33 procent mellan 1980 och 2010 till 85 kilo kött per person och år.
Svenskarna äter näst mest nötkött i EU och en stor del av köttet importeras.
Jordbruksverket menar att västvärlden måste dra ner på köttätandet för att minska utsläppen av växthusgaser.
– Därför att köttkonsumtionen får stora konsekvenser för miljön, säger Gabriella Cahlin, avdelningschef på Jordbruksverket.
Kan bli dyrare att äta kött.
Rapporten tar upp möjligheten att införa en koldioxidskatt för konsumenterna baserad på hur mycket utsläpp som orsakas av köttet.
Elsa Lund Magnussen är styrelseledamot i LRF och lammköttsproducent. Så här säger hon om förslaget:
– Hål i huve, helt fel. Vi har ju en produktion som är i kris, vi har tappat, vi har ungefär 50 procents självförsörjningsgrad. Vi behöver en regering och självklart ett verk som stöttar den svenska produktionen och inte hittar på sådana här stolligheter, säger hon.
Men det finns dom som välkomnar en koldioxidskatt på kött. Frida Rylander från Karlstad har själv valt bort kött av hänsyn till miljön.
– Jag tycker att det är ett bra förslag, jag tror att det kommer att få människor att bli mer medvetna om vilken påverkan köttindustrin har på miljön och koldioxidutsläppen, säger hon.
Men Elsa Lund Magnussen menar att det är skillnad på kött och kött.
– Det är ju stora skillnader i hur man producerar kött. Man säger ju att man vill införa det här för att man vi ska äta vegetabilier istället, men vi kan inte odla vegetabilier här. Vi kan odla gräs och ta fram kött och få ett öppet landskap med biologisk mångfald. Alternativet här är granskog, säger hon.