Föråkare med 55 års erfarenhet från rally

Uppdaterad
Publicerad

Han har vunnit Svenska rallyt. Han har 55 års erfarenhet inom rallysporten. Nu ska han vara föråkare till Rally Sweden som startar i helgen.

– Det är ett ansvar, jag får inte köra i diket för då blir det stopp på tävlingen, säger rallylegendaren Per Eklund, från Arvika.

Han säger att han tappat räkningen på antalet starter, men att det minst är 25 i Svenska rallyt. Höjdpunkten är segern 1976 då han vann efter en tuff match mot konkurrenten och stallkamraten Stig Blomqvist.

Ingen av dem var beredd att sänka farten och följa stallchefens order för att säkra en dubbelseger i rallyt.

Rally Sweden 2019

– Stig var en av världens bästa chaufförer, men 1976 då orkade jag knäcka honom. Men det var mycket väsen, vi fick sparken bägge två, berättar Per Eklund.

”Ni får sparken”

Han säger att de låg 20 minuter före trean och att stallchefen krävde att de drog ner på farten för att säkra dubbelsegern. Men det gjorde de inte.

– Ni får sparken om ni inte gör det, sa chefen. Säg till Stig först så ska jag också göra det, men det blev inte så utan jag vann tävlingen.

Hur kändes det när ni gick i mål?

– Det var som att vinna hela världen.

Fyller 73 år – fortsätter

Per Eklund säger att han i sin karriär kört mellan 1 500 och 2 000 tävlingar. han har en lång meritlista och han har inga planer på att lägga av helt trots att han blir 73 år i år. Nu är det rallycross som gäller.

– Jag ska försöka åka någon tävling till, men det är pengar som saknas. Jag har en bil här som står och väntar på mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally Sweden 2019

Mer i ämnet