Hör Marica Möller berätta om varför föreningen ”Värmland visar världen vägen” har startats i klippet ovan. Foto: SVT

Förening vill ha bort motsättning mellan stad och land

Publicerad

Motsättningen mellan stad och landsbygd måste bort. Det menar den nystartade föreningen ”Värmland visar världen vägen” i Östra Skymnäs. Syftet är att med avstamp i forskning visa att en levande landsbygd behövs.

– Vi gör detta så att man kan få en rättvisare bild av samhället. I dag frågar sig många ”Vad får en levande landsbygd kosta?”.  Vi frågar istället om vi har råd med urbaniseringen och vad får växande städer kosta, förklarar föreningens ordförande, Marica Möller.

Vill sprida kunskap

Föreningen startade i tisdags och har därför inte kommit igång med verksamheten än. Tanken är dock att sprida kunskap utifrån forskning.

– Framför allt vill vi ta fram fakta som inte syns i dag och sedan berätta om dem. På så sätt får vi fram en ny berättelse om hur landsbygden kan bidra till en bra klimatutveckling, och om hur landsbygden har samhällsnyttor som även kommer städerna till del, så att vi kan arbeta tillsammans istället för mot varandra. Vi vill försöka påverka opinioner och politiker, genom bland annat seminarier och kurser. På det sättet tror vi att det kan bli ringar på vattnet, säger Marica Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.