Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Persson, ordförande i Torsby IK, är inte överraskad över att föreningslivet är starkt i Torsby. Foto: Håkan Wikström

Föreningslivet är starkt i Värmland: ”En Torsbyanda”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Region Värmland kartlagt hur föreningslivet ser ut i Värmland. Och det är starkt. Det finns totalt 8 500 registrerade föreningar. Betydligt högre än riksgenomsnittet. Flest finns i Torsby, som har mer än dubbelt så många föreningar som riksgenomsnittet.

Region Värmland och utvecklingsledare Sofia Nordström har för första gången tittat på hur många föreningar som finns i Värmland för att ta reda på hur starkt föreningslivet är i regionen.

– Det man kan utläsa av statistiken är att föreningslivet är starkt i Värmland, starkare än i riket i snitt. Här i Värmland finns det 30 föreningar per tusen invånare, i landet i stort ligger siffran på 25. Men då ska man komma ihåg att det är föreningar som är registrerade och som finns i SCB:s statistik. Sannolikt finns det fler.

Torsby har dubbelt så många föreningar som riksgenomsnittet

En kommun sticker ut i Värmland. Torsby. Där finns det mer än dubbelt så många föreningar som i riket.

Sofia Nordström är inte förvånad.

– Torsby är en glesbygskommun, och när det finns saker att lösa som inte offentlig sektor löser, då organiserar vi oss och gör det helt enkelt.

”Finns en Torsbyanda här”

Johan Persson, ordförande i Torsby IK, är inte förvånad över att föreningslivet är starkt i Torsby.

– Jag upplever att det är enklare att få hjälp i föreningen med ideell arbetskraft än på andra håll. Visst finns det en ”Torsbyanda” här.

I inslaget berättar Kicki Velander, fritidschef i Torsby, och Johan Persson, ordförande i Torsby IK, mer om föreningslivet i Torsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.