Hemlagad mat och lite sällskap vill Stini genom sitt företag erbjuda de äldre Foto: SVT

Företag med fokus på äldre

Publicerad

Hemlagad mat och lite sällskap istället för uppvärmda matlådor i ensamhet. Det är vad Stini Hermansson ville ge till de äldre. Så hon startade ett eget företag.
– Jag tror det är viktigt att få hemlagad god mat.

Vi får följa med Stini Hermansson hem till en av de äldre som hon lagar mat till. Hon har runt tio kunder, mer än så är svårt för henne att hinna med.

Stini Hermansson är utbildad näringsterapeut

– Jag handlar åt dem och använder mig av det de har hemma, såklart, och sedan lagar jag mat och vi pratar och har mysigt, säger hon.

”Härligt att känna doften”

I dag är det Gullan Lindblad som får matlagningsbesök. Hon som förr var moderat riksdagsledamot har nu fyllt 85 år. Orken att laga mat finns inte riktigt längre och att få besök betyder mycket.

– Min man är ju på ett hem nu och jag går här i min ensamhet, därför är det så väldigt trevligt att få sällskap. Och Stini lagar så god mat. Det är så härligt att få känna hur det doftar mat från köket, säger Gullan Lindblad.

Det var när hon jobbade en period inom hemtjänsten som Stini fick iden till sitt företag Foto: SVT

Dålig matlust

Stini Hermansson har jobbat i bokhandel i många år. Men det var när hon en period jobbade i hemtjänsten, som hon fick iden till sitt företag.

I dag står bland annat fiskgratäng på menyn Foto: SVT

Där mötte hon gamla människor utan matlust och utan sällskap. Stini som är utbildad näringsterapeut startade då det första företaget i landet med matlagningsbesök i hemmet.

– De brukar tycka att det är jätteskönt med sällskap och att få god mat. Jag är noga med att köpa ekologiskt och att se till att de får mycket näring i sig. Många äldre har tappat matlusten och blir undernärda till slut. Jag tror det är viktigt att få hemlagad god mat. Och att få prata en stund, säger hon och rör om i grytorna.

Gullan Lindblad var förr moderat riksdagsledamot Foto: SVT

Prioriterar att lägga pengar på mat

Orken att laga mat finns inte riktigt längre och att få besök betyder mycket

Och trots att det kostar pengar att köpa tjänsten tycker Gullan Lindblad att det är värt pengarna.

– Jag gör inget annat för min pension. Jag köper inga kläder och jag har alltid prioriterat maten, även när vi hade det knapert jag och min man när vi var unga, så var maten viktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.