Företagare och kommunal chef döms för mutbrott

Publicerad

En känd värmländsk företagare och en värmländsk före detta kommunal chef har dömts för mutbrott. Företagaren döms för givande av muta och den kommunala chefen för tagande av muta. Även en dalsländsk företagare döms för mutbrott.

Den värmländske företagaren döms för att 2013 ha sålt en bil för billigt till chefen på kommunen. Kommunen köpte tjänster av företagaren.

Enligt domen har chefen på kommunen i förhör sagt att hans jobb ibland handlat om att anlita tjänster för punktinsatser och att han därför inte alltid kunnat använda sig av upphandlad part, utan tvingats ta in någon annan för jobbet.

De tjänster som kommunen köpte av företagaren avsåg oftast punktinsatser.

Företagaren döms för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 30 000 kronor.

Tog emot fyrhjuling

Den kommunala chefen döms också för att ha tagit emot en fyrhjuling i gåva av en dalsländsk företagare.

Chefen har medgett att han aldrig betalade för fordonet.  Vid samma tid som som han fick fyrhjulingen av företagaren gjorde de båda upp om en affär med kommunen.

Dalslandsföretagaren döms för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter på 22 000 kronor.

Chefen på kommunen döms för tagande av muta till villkorlig dom och dagsböter på 24 500 kronor.

Relativt låga straff

Tingsrätten skriver i sin dom att eftersom männen tidigare är ostraffade och sannolikheten för att de ska återfalla i brott är låg, blir domarna villkorliga samt böter även om det är brott som har fängelse i straffskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.