Foto: Arkivbild/TT

Företagsjättar populära som arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Google, Ikea, och Spotify toppar listan över arbetsgivare när studenter och akademiker i början av karriären rankar uppdragsgivare i landet.

Det är fjärde året i rad som Academic Work genomför undersökningen. I år har närmare 14 000 studenter och akademiker rangordnat arbetsgivare i Sverige.

Marknadsledande och innovativa

När bland annat studenter från Karlstad universitet har svarat på undersökningen har de utgått utifrån tre kriterier; företagens övergripande rykte, deras upplevda framgång på marknaden och om kandidaterna vill arbeta där eller inte.

– Många av företagen på topp tio listan uppfattas som marknadsledande och innovativa inom sin bransch, vilket kandidaterna förknippar med utvecklingsmöjligheter och chans att växa tillsammans med företag. Dessutom har Google och flera av de andra företagen en tydlig kultur som potentiella medarbetare kan identifiera sig med, vilket lockar många till att vilja arbeta där, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work i ett pressmeddelande.

Fler svenska företag

Toppar listan gör fortfarande Google. En förändring jämfört med förra året är att antalet svenska företag ökar i årets mätning. Hela sex svenska företag, mot fjolårets fyra, finns med på tio-i-topp listan. IKEA som ligger på en andra plats har klättrat från en sjundeplacering på fjolårets lista och musikjätten Spotify ligger kvar på en stabil tredjeplats.

 FöretagIndex1Google722IKEA673Spotify664Tesla635Microsoft636Apple637Dice608Volvo609ICA5710Tetrapak57

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.