Foto: SVT

Företagarskola för nyanlända i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Ha koll på skatt, amortering på lån, skaffa redovisningsbyrå och ordna lokaler. Det är mycket att hålla i huvudet när man ska starta eget företag, speciellt om reglerna lärs ut på ett helt nytt språk. Därför höll man idag en företagarskola för nyanlända på arabiska i Grums.

– Jag vill studera egenvårdsrådgivning, för att jobba på apotek eller öppna mitt eget företag, berättar Hala Albakri när vi möter henne i klassrummet.

I två dagar går hon en företagarskola på biblioteket i Grums där hon får stifta bekantskap med regler och begrepp som dyker upp i egenföretagarens vardag. Hala Albakri vill jobba som apotekare, som hon gjorde hemma i Aleppo.

Odlare och skräddare

I klassen finns också drömmar om att odla grönsaker, bli skräddare och skomakare, skapa konstträd och importera byggnadsutrustning. Tillsammans får de sexton nyanlända veta mer om vilka regler det finns när man ska starta eget, och allt sker på arabiska.

– Det är en kort utbildning för människor som har intresse för att starta företag eller för dem som redan är företagare och vill ha tillväxt. Vår målgrupp är nysvenskar, säger Joumana Maghamez som är företagsrådgivare på Almi företagspartner och håller i kursen.

Bygga framtid

Hala Albakri tycker att kursen har gett henne mycket.

– Jag kan samla information, jag kan tänka på vilken sorts företag jag kan starta och hur jag betalar skatt, hur jag kan tjäna pengar, och hur jag kan bygga en framtid på ett bra sätt, säger hon.

Många med företagarerfarenhet

Hala Albakri är inte ensam om att ha med sig erfarenhet av företagande från sitt hemland.

– Många som kommer från Mellanöstern hade eget företag där, och vi tänker att det är bra att de får grundutbildning från början i hur systemet fungerar, säger Adnan Izat som är integrationsstrateg på Grums kommun.

Prata med hjärtat

Att kursen sker på arabiska och inte på svenska gör det lättare att få med sig all information, säger Hala Albakri. Hon tror att risken är stor att hon hade missat mycket om informationen hade varit på svenska.

– Nelson Mandela har sagt att när du pratar med en man på hans eget språk, så pratar du med hjärtat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.