Förfallna Deje Bruk: Nu ska kommunen hjälpa till att sanera

Publicerad

Det förfallna Deje Bruk är en skamfläck som hindrar utvecklingen av Deje som samhälle. Det hävdar kommunalrådet Angelica Rage. Därför ska Forshaga kommun försöka hjälpa till för att få ordning på området.

Sedan massatillverkningen upphörde på Deje Bruk på 1970-talet har byggnaderna i stort sett stått tomma och förfallit. Men nu ska Forshaga kommun hjälpa företaget som idag äger bruket att få ordning på området. Trots att det egentligen inte är kommunens ansvar.

– Vi kan inte bara gå och vänta på att någon annan ska göra något och det är ju framförallt kommuninvånarna som lider för att det ser ut som det gör där, säger Angelica Rage.

Företaget Deje Bruk AB köpte bruket för en krona på exekutiv auktion för 11 år sedan och bedriver idag plastsortering i en liten del av lokalerna. Att använda ytterligare utrymme är inte aktuellt och därför välkommnar man kommunens initiativ. Det förfallna området lockar till sig objudna gäster, både metalltjuvar och vandaler.

Det man behöver göra är framförallt att riva byggnader. Men det är inte helt lätt eftersom kommunala vatten och avloppsledningar är dragna under fabriken och ritningarna över området inte går att hitta. Kommunen ska nu tillsammans med företaget se över vad som behöver göras.

Angelica Rage har också kontaktat rikspolitiker för att få statliga pengar.

– Övergivna gamla fabriker är inte ett problem specefikt för Deje. Det finns på flera ställen runt om i landet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.