Karina Johansson fick besked att hon har den kroniska sjukdomen Addison. – Det låter lite klyschigt men jag visste inte vad som skulle hända och tänkte att man måste ta vara på livet. Eftersom jag hade skrivardrömmar så tog jag tag i det. När jag sjukskrevs anmälde jag mig till en skrivarkurs, säger Karina Johansson. Foto: SVT

Författaren Karina Johansson: ”Började skriva när jag blev kroniskt sjuk”

Uppdaterad
Publicerad

En ovanlig sjukdom som gör att människor inte tål stress har lett till hela fem deckare som utspelar sig i Sunne. Men det är inte personerna i böckerna som drabbats av sjukdomen utan författaren.

Selma Lagerlöf, Göran Tunström, Tove Klackenberg och Helene Tursten, ja, listan av Sunneförfattare kan göras lång. Ytterligare en i raden är Karina Johansson som nu har släppt sin femte bok, Pengabrevet.

– Man blir väl inspirerad av andra, kan de så kan jag, säger Karina Johansson med ett leende.

Vad handlar dina böcker om?

– Allt utspelas i Sunne och jag kallar dem för mysdeckare eftersom de inte bygger på en polisutredning utan på personerna som befinner sig i den mördades miljö.

Blev sjuk – förverkligade skrivardröm

Till vardags jobbar Karina Johansson som journalist på Fryksdals-Bygden. Men det är inte de journalistiska färdigheterna som drivit henne in i författarskapet utan den kroniska sjukdomen Addison.

I klippet ovan berättar Karina Johansson om hur sjukdomen fick henne att börja skriva. 

Inget levebröd

Fyra av Karina Johanssons fem Sunnedeckare har också getts ut som ljudbok. Men trots framgångarna är författarskapet inget hon kan försörja sig på.

– Det är ju svårt. Då måste man upp i väldiga volymer. Jag ser det här som en hobby. Visst finns drömmen om att kunna leva på författandet men samtidigt kan det bli till en press och det är ju inte bra för mig, säger Karina Johansson som har flera nya Sunnedeckare på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.