• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Fredrik Larsson (M) och Tomas Riste (S) har olika syn på dagens besked. Foto: SVT

Förhandlingarna om storregioner har havererat

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Centerpartiet hoppar av regeringens förhandlingar om nya storlän och storregioner. Alltså finns inget stöd för förslaget i riksdagen längre. Regionrådet Tomas Riste (S) är besviken. – Det är ett tråkigt besked för mig som jobbat med frågan sedan 2007. Det är ett bakslag i försöken att decentralisera makten.

Regeringens förhandlingar om nya storlän och storregioner har inte nått fram till något resultat. KD och C hoppar av samtalen om nya storregioner. Regeringen kan därmed inte nå någon överenskommelse.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som lett samtalen, är mycket besviken.

Värmland i storregion

– Det här är en besvikelsens dag. Det här är ett svek mot Sveriges kommuner och landsting. Vi kommer inte att lägga fram en proposition som inte har stöd i Sveriges riksdag.

En del av av förslaget som diskuterats var att Värmland och Västra Götaland skulle bilda ett nytt storlän och en ny Västsvensk storregion från 1 januari 2019.

Tidigare har Moderaterna och Liberalerna hoppat av förhandlingarna med regeringen om regionfrågan och i dag på eftermiddagen stod det klart att också Centern och KD lämnar förhandlingarna.

Blandade reaktioner

Regionrådet Tomas Riste (S) är besviken.

– Det är ett tråkigt besked för mig som jobbat med frågan sedan 2007. Det är ett bakslag i försöken att decentralisera makten, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Är det kört nu?

– Det är ett hack i skivan i alla fall.

Landstingsrådet i Värmland Fredrik Larsson (M) säger till SVT att det är ett glädjande besked de fått.

– Jättebra om det nu inte blir något, men det är mycket vi har att lära av den här processen. Det är tydligt att politiken inte skött dialogen med medborgarna på ett bra sätt, säger han.

Det är oklart om den namninsamlingen som pågår för en folkomröstning om läns- och regionfrågan kommer att fortsätta.

Det får vi ta ställning till när vi får veta mer om vad som nu sker. Vi avbryter inte namninsamlingen i kväll i alla fall, säger Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet