Foto: SVT

Förmåner miljonkostnad för universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Tolv anställda på Karlstad universitet, inklusive rektorn, har extra förmåner som fri bostad och fria hemresor. En miljonkostnad för universitetet.

Bostad, hemresor, flyg och flygtaxi. Det är kostnader som Karlstads universitet har för 12 av sina anställda, skriver NWT

Det är professorer, lektorer, rektorer och direktörer som har en eller båda förmånerna. Rektorn och en dekan har till exempel fria hemresor till Umeå, en kostnad som för varje person uppgick till mellan cirka 200 000 och 300 000 kronor, enligt siffror universitet försett NWT med. 

Alla med fria resor och fri bostad har anställts under Åsa Bergenheims tid som rektor. Flera av dem kommer från hennes förra arbetsplats, Umeå universitet.

”Vanligt med sådana förmåner”

– Det förekommer ganska ofta vid de små universiteten som har svårt att rekrytera personal. Det är konkurrens och hela tiden tuffa förhandlingar, har rektor Åsa Bergenheim tidigare svarat NWT på frågan om huruvida det är vanligt att universitet gör så här.

– Sju av dem är gästprofessorer, gästforskare och adjungerade professorer med tidsbegränsade anställningar. Då är det vanligt med sådana förmåner, säger biträdande universitetsdirektör, kommunikationschef Joachim Gustafsson till NWT

Andra universitet restriktiva

NWT har dock gjort en rundringning till fyra andra, mindre universitet, och där är de betydligt mer restriktiva. Till exempel på Mittuniversitetet har bara rektorn extra förmåner och på universitetet i Örebro får en gästprofessor ett par tusen till hyran varje månad under två år.

Joakim Gustafsson menar att andra universitet som inte ger sina anställda förmåner kanske betalar ut högre löner.

– Vi vet från anställningsförhandlingar att man antingen gör som vi har gjort, eller höjer lönerna. För att få hit viss personal förväntas det att de får resor och bostad betalda, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.