Förorenad mark vid skjutbana

Publicerad
14 av länets skjutbanor har blivit riskklassade på grund av förorenad mark. Skjutbanan vid Steffensminne i Karlstad är Värmlands mest förorenade. Men exakt hur stor mängd skadliga ämnen som finns i marken – det är det ingen som vet.

Karlstad jaktskytteförening bedrev verksamhet på skjutbanan vid Steffensminne mellan 1960 och 1982. Enligt en bedömning av länsstyrelsen sköts ungefär 100 000 skott per år på de två lerduvebanorna. Det innebär att 112 ton bly kan finnas på platsen. Därför har skjutbanan bedömts som riskklass ett.

Länsstyrelsen har visserligen gjort bedömningen att risken för exponering genom bär och svampplockning är liten men det finns risker för djur som rör sig i området och egentligen vet de inte hur mycket gift det finns i marken och i vattnet. Och om det finns risker för de som odlar på kolonilotterna ungefär 250 meter norrut, är det ingen som vet.

Det är kommunen som ska utreda vem som är ansvarig för föroreningen för att kunna göra en markutredning där man mäter hur stor föroreningen är. De har känt till att området tillhör riskklass 1 ända sedan år 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer