Forshaga – Facket säger nej till lönebidrag

Uppdaterad
Publicerad

Flera före detta anställda har slagit larm om missförhållanden på hästgården Bergsgården i Forshaga. Nu säger facket nej till placeringar av lönebidragsanställda där. Detta efter att facket hindrats från att kontrollera verksamheten.

– Vi fick sådana signaler att vi inte ansåg det vara den bästa arbetsplatsen så vi har avstyrkt placeringar där, säger Gun-Britt Arvholm på Kommunalarbetareförbundet.

Värmlandsnytt har varit i kontakt med ett flertal personer som tidigare har arbetat på Bergsgården. De ger en samstämmig bild av förhållandena på Bergsgården och berättar om obetalda löner, skatter och försäkringspremier. De uppger också att de inte fått de arbetskläder som de behöver och att de varit rädda för att opponera sig.

– Man tordes inte säga vad man tyckte för då var man rädd att förlora jobbet, säger en av de före detta anställda som inte vill framträda med namn eller bild.

Huvuddelen av de anställda på Bergsgården har under lång tid varit arbetstagare som anvisats arbete på Bergsgården och som företaget fått ekonomiskt stöd för att ta emot. Det har bland annat handlat om lönebidragsanställda.

– Ja, det var fem-sex stycken som var bidragstagare och en vanligt anställd, fortsätter den före detta anställda.

– Vi har fått förfrågningar från Arbetsförmedlingen och andra myndigheter om vi kan sysselsätta personer som inte har någon sysselsättning. Jag har sett det som att vi har gjort en samhällsinsats. Det är inget utnyttjande, säger Bergsgårdens ägare Nils Magnus Nilsson.

Nils Magnus Nilsson hävdar vidare att det inte ligger någon som helst sanning i de anställdas påståenden. Men en kontroll av företagets skatteinbetalningar visar att det finns en skuld hos Skatteverket på över 40 000 kronor. Och när fackförbundet kommunal ville kontrollera förhållandena på Bergsgården släpptes de inte in.

– Jag har jobbat fackligt under väldigt många år och det är första gången det har hänt mig, säger Gun-Britt Arvholm på Kommunalarbetareförbundet. Det är klart att man funderar vad det beror på.

– Med hänsyn till tidigare personal så kan jag inte kommentera det, är Nils Magnus Nilssons svar på frågan varför facket inte släpptes in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.