Nu inleds den bekämpning av myggor som blivit en snackis och som många ortsbor längtat efter.På tisdagen började bekämpningsmedlet regna ner från helikopter över Edeby, Deje å Forshaga. Foto: SVT

Forshaga inleder myggbekämpning med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Forshaga kommun inledde under tisdagen myggbekämpning med helikopter.

– Det är ett historiskt ögonblick när helikoptern lyfte här, det är första gången man får myggbekämpning i Deje, säger Jan O Lundström, verksamhetsledare biologisk myggkontroll på Nedab.

Under många år har stora mängder mygg varit ett stort problem, framför allt i Deje i Forshaga kommun. Efter många turer fick kommunen under våren till slut tillstånd att bekämpa myggen från helikopter med hjälp av bekämpningsmedel.

Flödet i älven har ökat och kommunen har hittat stora mängder mygglarver vilket gör att man nu kan påbörja myggbekämpningen i områden runt Edeby, Deje och Forshaga.

Myggorna i Deje

– Vi har just fått upp en helikopter i luften som sprider ett biologiskt bekämpningsmedel specifikt mot stickmygglarver, förklarar Jan O Lundström.

Hör i klippet vad Jan O Lundström tror om effekterna av myggbekämpningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet