Foto: SVT

Forskare mäter mikroplaster i Vänern

Publicerad

Problemen med mikroplaster som konstaterats i haven kan vara lika stora eller till och med större i våra insjöar, befarar forskare. Just nu pågår mätningar i våra största insjöar och för första gången mäts halterna av mikroplast i Vänern i större omfattning.

– Det är hög tid att vi börjar övervaka detta.

Regnet öser ner när forskaren Anna Rotander och Sara Peilot vid Vänerns vattenvårdsförbund packar båten och förbereder för dagens mätningar. De utgår från Kristinehamn och ska ut till ett flertal mätpunkter i Vänern.

– Det är hög tid att vi börjar övervaka detta, för vi ser att det är ett stort problem. Man har ju undersökt plaster i haven i många år och där ser man att det är ett jätteproblem så varför skulle vi inte ha det i våra sötvattensmiljöer, säger Sara Peilot, ansvarig för miljöövervakningen på Vänerns vattenvårdsförbund.

Här åker forskarna ut för att undersöka mikroplasterna i Vänern. Foto: SVT

– Vi börjar förstå att det verkligen är ett problem och det är ju inte så att vi använder mindre plast på något sätt utan det är något som vi kan förvänta oss snarare kommer öka, säger Anna Rotander, forskare vid Örebro Universitet.

Mäter och identifierar mikroplasterna

Mikroplast är små plastpartiklar, mindre än fem milimeter. De kommer från en mängd olika saker som plastflaskor, kläder, däck, smink och rengöringsprodukter.

Med mätutrustningen ska kan man se hur stor koncentrationen av mikroplaster är på olika platser och djup i Vänern. Partiklarna som samlas i filtren ska sedan identifieras i ett lab.

– Fokus är mikroplaster, men vi kommer även kunna identifiera andra partiklar, säger Anna Rotander.

Liten båt arbetsplats på sjön

Vid åttatiden är teamet redo och styr ut på Vänern i en liten öppen båt. De har en arbetsdag på närmare tolv timmar framför sig, berättar Anna Rotander. Deras viktigaste redskap ombord är en pump som kan klarar 28 000 liter vatten i timmen. Vattnet trycks genom olika filter som kan fånga upp partiklar på mellan 0,05 och 5 millimeter.

– Det här projektet ska mynna ut i att vi får en standadiserad metod så att vi kan övervaka och säkert säga hur läget är i miljön. Om det finns mikroplaster måste andra jobba vidare med att minska tillförseln, säger Sara Peilon. 

Svårt att peka ut bovar

Prover tas i Sveriges fyra största sjöar, alltså Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren och i december hoppas man kunna presentera de första resultaten av forskningen. Att redan nu peka ut några bovar är för tidigt säger Anna Rotander.

– Är det reningsverken som är det stora problemet får man sätta in åtgärder där och är det dagvatten får man rikta insatserna där. Det kan ju se olika ut på olika ställen så det gäller ju för oss att ta reda på så mycket som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.