Koreografen Carl Olof Berg i androstolen Foto: Martin Brunn

Forskningsprojekt där medicin och konst möts

Uppdaterad
Publicerad

Det är en bild som av vissa anses provocerande. Men det är också en del av en avhandling och ett fotografi som koreografen Carl Olof Berg hoppas ska väcka debatt.

Bilden av en halnaken man i en manlig gynstol är nog inte något som de flesta av oss är speciellt vana att se. Och just att reagera, att stanna upp och börja fundera – det är vad koreografen Carl Olof Berg från Karlstad vill.

– Vi hoppar till när vi ser den manliga kroppen exponeras såhär. Det finns ju bilder på kroppar med nakna rumpor hit och dit, det är när det byter sammanhang som man plötsligt reagerar, berättar Carl Olof Berg för SVT Nyheter Värmland.

”Lånar ut min kropp”

Bilden är en del av Karin Ehrnbergs doktoravhandling på KTH i Stockholm. Den manliga gynstolen, androstolen, är gjord som en prototyp baserad på kvinnors upplevelser av gynstolen.

– Vi ser ju heller inte bilder av kvinnor i gynstolar i media så ofta nu har vi skapat ett sammanhang eller fotografi för att låna ut min kropp för att bli tittad på. Det är spännande eftersom jag jobbar med kroppen. Huruvida vi upplever oss exponerade inom sjukvården är induviduellt. För vissa är det mer problematiskt och för andra mindre.

För att skapa samtal

Bilden är en del av Carl Olof Bergs Master i koreografi och ingår även i hans konstprojekt som handlar om maskulinitet och prestige.

– Den här androstolen är gjord för att skapa samtal både om hur vi kan göra sjukvården tillgänglig för fler kroppar och att diskutera det faktum att män dör i förtid av prostatacancer. När vi fotade bilden på Karolinska Institutet var det flera läkare som sa till mig att den här stolen skulle underlätta för dem att göra en undersökning av prostatan på män. Att exponera den manliga kroppen på det här sättet hoppas jag leder till viktiga samtal kring sjukvård, integritet, liv och död och att man pratar om detta – oavsett kön.

”Vissa förfasas”

Och reaktionerna på bilden har varit många och olika.

– Vissa tycker att det är spännande och vissa förfasas och tror det är feminister som hatar män som har skapat stolen. Men bilden sticker ut och är också till för att skapa frågeställningar. Sedan är det också så att den här bilden har fått ett eget liv och när den tas ur sitt sammanhang så är det lätt att få syftet att verka motsatt det som den egentligen är till för, säger Carl Olof Berg.

Fotografiet planeras finnas med på Bergs utställning i Berlin i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.