Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NTF Värmlands verksamhetschef Anders Kalborg om vilken hastighet han tycker är lämplig för A-traktorer. Foto: SVT

Förslag från NTF: Höjd hastighet och körkort för A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Värmland vill se ett särskilt körkort för A-traktorer, och menar att den högsta tillåtna hastigheten samtidigt bör kunna höjas så att fordonen kan följa trafikrytmen på vägarna bättre.

Förslagen har framförts till Transportstyrelsen som just nu utreder en skärpning av regelverket kring A-traktorerna, på uppdrag av regeringen.

I klippet hör du vilken hastighet NTF Värmlands verksamhetschef Anders Kalborg anser vore lämplig för A-traktorerna

För två år sedan infördes nya regler som gör det enklare att bygga om en bil till en A-traktor. Sedan dess har antalet A-traktorer som rullar på vägarna ökat markant. 

I höstas gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att utreda skärpningar på flera områden för att förbättra trafiksäkerheten. NTF är en av de organisationer som framfört sina synpunkter.

– Vi vill ha en helt ny utbildning för A-traktorkörkort, och en höjning av maxhastigheten, säger Anders Kalborg, verksamhetschef för NTF Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.