Förslag om jämställdhetssamarbete väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmlands planer på att starta ett jämställdhetssamarbete med Färjestad BK får nu kritik från tre andra värmländska idrottsklubbar.

Region Värmland har lagt fram ett förslag på att att starta ett jämställdhetssamarbete med FBK. I förslaget får klubben 600.000 kronor mot att regionen får hjälp med att nå både spelare, ledare och publik med sitt budskap om jämställdhet.

Men förslaget kritiseras nu av tre andra värmländska idrottsklubbar i en debattartikel i Värmlands folkblad.

– FBK jobbar jättebra. De är en stark förening, både ekonomiskt och sportsligt. Men vi tycker att det är fel att ytterligare stödja dem när vi är så många små klubbar som kämpar, säger Tommy Bang, ordförande i fotbollsklubben Qbik.

Kan ni hålla med om att det blir större genomslag för budskapet med en storklubb?

– Ja, men Region Värmland, som jobbar för att det ska vara rättvist i Värmland, får inte stödja en enda aktör. Vi åker från Norrland till Skåne, och Boltic till exempel spelar också i hela Sverige. Vi åker land och rike runt, och jobbar aktivt och har en plan för jämställdhet, säger Tommy Bang.

Valda för genomslagskraften

Enligt Hedvig Bergenheim, kommunikationschef på Region Värmland, var just storleken en anledning tiil att att FBK kom upp i förslaget.

– FBK är en stor organisation som är tongivande och har stor påverkan, både i och utanför Värmland. Om de pratar om de här frågarna och det sprider ringar på vattnet så blir det spännande. Sedan är det frågan om formen är rätt, och om det är  värt att lägga pengar på. Den diskussionen tar vår styrelse på torsdag, säger hon.

”Måste börja någonstans”

Enligt Hedvig Bergenheim har FBK själv haft kontakt med Region Värmland och sagt att de ville ha, och kände behov av, att inleda ett jämställdhetssamarbete.

Men Tommy Bang anser att hans klubb också gör mycket för jämställdheten, något som han anser borde vara känt via media.

– Under ett halvår har vi gått till asylboenden och tagit nyanlända tjejer i handen och tagit med dem för att spela fotboll. Som damfotbollslag får vi inte heller den sponsring som ett herrlag får, säger han.

Hedvig Bergenheim säger att hon har förståelse för kritiken.

– Men samtidigt måste vi börja någonstans. Hur det sedan blir får återigen bli en diskussion för styrelsen, säger hon.

Beslutet om hur det går med förslaget tas på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.