Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förslag: Snattare ska kunna portförbjudas Foto: Peter Lydén/TT

Förslag: Snattare ska kunna portförbjudas

Publicerad

Snatteri i butiker har blivit ett bekymmer för många butiksägare. Nu bereder regeringen ett förslag om att personer som återkommande stjäl och stör i butiker, simhallar och bibliotek ska kunna portförbjudas.

Förslaget möter kritik från flera håll, men handlarna välkomnar det.

– Det är en bra möjlighet att avisa sådana som vi inte vill ha i butiken. Vi har stora problem med stölder, tyvärr, säger Agneta Sjöberg vid Sportshopen i Charlottenberg.

Madleine Ward är chef vid Charlottenbergs shoppincenter:

– Det måste bli konsekvenser om samma person begår brott gång på gång.

Hon får medhåll av företagare på orten.

– Det är en positiv signal som förslaget ger. Man vill inte acceptera det här, säger Kaj Hänninen som är vd för Hypermat

Tillträdesförbud utreds

Snatteri i butiker har blivit ett bekymmer för många handlare och ofta handlar det om notoriska tjuvar. Och på uppdrag av regeringen bereds nu ett förslag om att kunna portförbjuda de här snattarna. De gäller också sådana som stör verksamheten och då gäller det även simhallar och bibliotek.

– Jag uppskattar att det handlar om årliga förluster av stölder till en halv miljon kronor och det är mycket pengar, hävdar Kaj Hänninen.

Men förslaget att införa ett så kallat tillträdesförbud möter också kritik från bland annat Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet. Det skulle kunna strida mot grundlagen, anser de i sina remissvar. Men politiskt ser det ut som om förslaget har stöd i riksdagen.

– Vi kan inte låta folk gå och bära ut saker. Det här är ingen allmän egendom, det är vår egendom, säger Kaj Hänninen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer