Foto: TT

Första jakten i norska vargzonen

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsdagen inleds för första gången jakt på varg i den norska så kallade vargzonen i Värmlands grannlän Hedmark. Mer än 100 lokala jägare är redo för jakt på två vargflockar.

Det är flockarna i Osdalsreviret och Julussareviret i vargzonen som får skjutas. Totalt handlar det om 16 vargar. Vargzonen är ett slags reservat för varg, och sträcker sig längs Värmlandsgränsen.

Det här är första gången det öppnas för jakt inne i zonen, som är det enda område i Norge där ynglande varg är tillåten. Från början fanns även den så kallade Slettåsflocken som delas med Värmland med i jakbeslutet, men den undantogs senare.

Förberedelserna igång

Jakten inleds på nyårsdagen. Enligt NRK är intresset stort. Mer än 100 lokala jägare står redo.

– Vi har börjat spåra och samarbetar med markägare om plogning av vägar så att allt ska vara klart imorgon, säger Arne Sveen, ledare för jaktlaget i Åmot till NRK.

LÄS MER: Norge förbereder för storjakt på varg

Förutom jakten inne i vargzonen inleddes strax före jul jakt på 26 djur som vandrat ut ur zonen. Totalt får 42 vargar skjutas i Norge i vinter.

Den norska vargzonen ligger längs med den svenska gränsen. Foto: SVT

WWF: ”Hot mot vargstammen”

Den norska Världsnaturfonden är mycket kritisk.

– Jakten hotar 75% av de helnorska vargarna, säger Ingrid Lomelde, miljöpolitisk ledare i norska WWF till NRK.

Hon menar att det är oacceptabelt att stammen hålls nere på vad hon menar är en kritisk nivå. Stortinget har beslutat att det ska finnas mellan fyra och sex flockar i landet. Det motsvarar ungefär 40 till 60 vargar – betydligt lägre än det svenska miniminivån på 270 djur.

Stämmer staten

WWF har stämt den norska staten för att stoppa morgondagens jakt.  Domen väntas någon gång i slutet av nästa vecka. Jakten kan alltså avbrytas efter några få dagar, om domstolen ger WWF rätt.

Men Knut-Arne Gjems, ledare för Norges jägar- och fiskeriförbund i Hedmark, tror inte att det kommer att ske. Han ser fram emot jakten, men menar samtidigt att det inte är någon lätt uppgift man har framför sig.

– Det är stora väglösa områden med mycket snö. Det blir svårt.

DET HÄR ÄR VARGZONEN

Visa

2004 beslutade det norska Stortinget att inrätta den så kallade vargzonen.

Zonen sträcker sig intill riksgränsen, från Svinesund i söder, längs Värmlandsgränsen upp till nordvästra Dalarna och utgör cirka fem procent av Norges yta.

Vargzonen är det enda område i Norge där ynglande varg, det vill säga vargflockar med valpar, är tillåtna.

Vargar som vandrar ut ur zonen fälls varje år i så kallad licensjakt.

Hittills har vargen varit helt fredad inne i zonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet