foto: Kjell Johansson, länsstyrelsen

Första vargen fälld

Uppdaterad
Publicerad

Strax före halvåtta i morse sköts en årsvalp på Ihresjön nordöst om Lindesberg. Jaktlaget såg tre vargar där redan igår. I Värmland har ännu ingen varg fällts.

Ett jaktlag på 20 personer deltar i vargjakten i Hedbynreviret på länsgränsen mellan Örebro län och Västmanland. Redan igår såg de tre vargar på Ihresjön där de har ett pass, i morse när en av jägarna var på väg ut på sjön mötte han tre vargar och sköt en av dem på 100 meters avstånd.

Enligt Per Wedholm på länsstyrelsen handlar det om en hanvarg, troligen en årsvalp. Det aktuella jaktlaget återupptar jakten först på måndag då det ska bli spårsnö.

Varg i Värmland

– De vill vara säkra på att den kvarvarande vargen de ska skjuta är ett alfadjur, säger Per Wedholm.

Vargkroppen har undersökts av länsstyrelsens besiktningsman och förvaras nu i ett kylrum. Nästa vecka ska den transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som tar emot alla vargar som fälls under den pågående jakten.

Vargjakten inleddes över hela Sverige igår. Totalt får 16 vargar skjutas fördelat på åtta revir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet