Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson (M) besökte det som ska bli A9 i Kristinehamn igen. Foto: Sayed Parwani

Försvarsministern: ”A9 utgör ryggraden i artilleriförmågan”

Publicerad

Försvarsminister Pål Jonsson (M) besökte under dagen Kristinehamn för att bekanta sig med verksamheten och återetableringen av A9.

– Jag är imponerad när jag pratar med regementschefen då är han väldigt tydlig med att samarbetet med kommun går mycket bra, säger försvarsministern.

Artilleriregementet A9 är planerat att ha uppnått full kapacitet till 2030, och första spadtaget är planerat till 2025. Sedan 2022 finns dock viss personal från Försvarsmakten på plats.

De har hittills haft sina kontor på Rådhuset i centrala Kristinehamn, men ska snart få flytta ut till temporära moduler på Harberget, där hela regementet så småningom ska husera.

Nato-medlemsskapet kommer märkas

Enligt försvarsministern kan Kristinehamn, som förbandsort, komma att märka av det svenska NATO-medlemskapet i form av ökad internationell närvaro. Även på andra håll i länet kan medlemskapet komma att märkas av.

Norska gränsen

– Det kan också påverka vissa typer av infrastrukturprojekt, inte minst handlar det om gränsen mot Norge naturligtvis. Där vi kommer åt olika militära flöden som kommer att vara viktiga också, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

I inslaget ovanberättar försvarsministern mer om Kristinehamns och A9:s betydelse för försvaret av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.