Louise Lidman, sektionschef på Arbetsförmedlingen, berättar att Filipstad har en utmaning framför sig. Foto: SVT

Fortsatt hög arbetslöshet i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland ungdomar och utrikesfödda är fortsatt hög i Filipstad – trots sjunkande siffror. I dag invigdes nya och större lokaler för att möta behovet.

Filipstad har länge haft högst arbetslöshet i länet, men visar nu på en tydlig förbättring. En lösning för att sänka arbetslösheten är att bygga upp och fokusera mer på de arbetssökandes utbildningsbakgrund.

– När man kommer från ett annat land är den arbetsmarknaden är inte alls som hos oss. En målare i ett annat land kanske inte är ett välbetalt hantverksyrke. Vi måste visa vilka möjligheter till finns till arbete, säger Louise Lidman, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

”En utmaning”

Arbetsförmedlingen berättar att de nu står inför stora utmaningar.

– Vi har tagit emot många utrikesfödda. Det gör att vi har en utmaning på arbetsmarknaden. Kommunen inte tillräcklig stor för att erbjuda arbete till alla, säger Louise Lidman.

70 procent utrikesfödda

7 av 10 som är inskrivna på arbetsförmedlingen i Filipstad är utrikesfödda. Men genom samverkan med kommunen och ett tätt samarbete med SFI hoppas arbetsförmedlingen på att hitta nyckeln.

Vad tänker du om att siffrorna nu sjunker?

– Det är skitbra! Det går. Vi ser varje människa och individ och lyfter kompetensen, säger Louise Lidman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.