Fortsatt oenighet om strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen och några av Värmlandskommunerna är fortfarande på kollisionskurs när det gäller frågan om utvidgat strandskydd. Trots att länsstyrelsen omarbetat sitt förslag möts den av kritik.

I veckan fortsätter diskussionen med kommunerna om 100 eller 300 meter strandskydd ska gälla vid många värmländska vattendrag.

Ett exempel är Örnäsudden vid Fryken norr om Kil. När Örnäs var övningsfält stod här militära byggnader. I framtiden skulle det kunna bli platsen för Kilsbornas fritid. Men kommunen och länsstyrelsen har ännu olika syn. Kommunen vill ha området som LIS-område, det vill säga för landsbygdsutveckling i strandnära områden, som termen lyder. Länsstyrelsen, däremot, vill skydda Örnäsuddens natur.

– Man talar om nyckelbiotoper och det är naturligtvis viktigt, men vi måste ha en balans också mellan naturskydd och utveckling. Just det här området vid Nedre Fryken, ser vi som en mycket viktig utvecklingsplats för Kil, säger Mikael Johansson (S), kommunalråd i Kil.

– Det är väldigt svårt att hitta den här balansen där alla blir nöjda, säger Robert Andrén, länsråd på Länsstyrelsen i Värmland, och vi har uppdraget att se till det här utifrån båda perspektiven, både allmänhetens tillgång till strandområden och att skydda växter, djur och natur som är hotade.

Många kommuner kritiska

Länsstyrelsens första förslag fick hård kritik från många kommuner, som ser ett utökat strandskydd som ett hinder mot att locka nya invånare med attraktiva tomter. Länsstyrelsen har nu arbetat om sitt förslag. Det omfattar 106 sjöar och vattendrag i Värmland.

I veckan möts länsstyrelsen och kommunerna igen för att prata om utvidgat strandskydd.

– Det kan bli fler revideringar av vårt förslag om det finns saker som vi inte fått oss till dels än, säger länsrådet Robert Andrén.

Länsstyrelsens uppdrag från regeringen är att det nya utvidgade strandskyddet ska vara beslutat till nyår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.