Landstinget i Värmlands nya styre klart

Publicerad

Landstinget i Värmland kommer de närmaste fyra åren att styras av de fyra borgerliga partierna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet i en Värmlandssamverkan.

Men det är ingen majoritetsledning. Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

– Vi tar ansvar. Det är viktigt att styra landstinget även om vi inte har egen majoritet, säger landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

Också den här gången var det Miljöpartiet som avgjorde var makten hamnade.

– Vi har haft ett bra samarbete med de andra partierna i Värmlandssamverkan, säger Miljöpartiets språkrör i Värmland Jesper Johansson.

Besvikelse trots 40 procent

Socialdemokraternas Ulric Andersson är besviken. Trots att partiet fick drygt 40 procent av rösterna, får det inte plats i den politiska ledningen.

– Det är olyckligt att de inte ansträngt sig för att få till ett majoritetsstyre. Det behöver vi med alla utmaningar som ligger framför oss. Vi har flera gånger sträckt ut handen. Tyvärr har de inte nappat på det, säger Ulric Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Värmland

Mer i ämnet