Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är många faktorer som spelar roll för vår hälsa, inte minst goda relationer, enligt föredragshållare på Forum Värmland. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Forum Värmland söker svar på hälsogåta

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man för att leva längre och mer hälsosamt? I dag samlades experter och forskningsintresserade på CCC i Karlstad i ett forum för hälsoforskning.

Det är 10-årsjubileum för konferensen Forum Värmland, som ordnas i samarbete mellan Region Värmland och Karlstads universitet med fokus på vad man kan göra för att stärka värmlänningarnas hälsa.

”Vad är svaret på hälsogåtan?” var temat för Anders Wallensten, läkare, författare och biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten som var en av föredragshållarna under dagen.

– Det är många faktorer som påverkar vår hälsa, man behöver inte bara tänka kost och motion, utan också på våra relationer, våra tankar, vår omgivning, vår sömn som också påverkar i allra högsta grad, säger Anders Wallensten.

Han konstaterar att gåtan är att trots att vi lever i ett samhälle med god sjukvård fortfarande har bekymmer med hur vi ska leva mer hälsosamt.

Värmlänningars hälsa oroar

Och värmlänningarna har bekymmer med hälsan. Enligt färska siffror från Försäkringskassan tar värmlänningarna ut fler sjukdagar än riksgenomsnittet. Näst mest i Sverige. Allra högst så kallat ohälsotal i Värmland har Hagfors, tätt följt av Filipstad.

– Det är stora skillnader mellan de värmländska kommunerna, säger Anu Molarius, epidemiolog på Region Värmland som forskar om värmlänningarnas hälsa.

Det är oftast psykisk ohälsa eller värk i rörelseorganen som är skäl till sjukskrivning. Men det är också kommuner med en äldre befolkning och en högre andel av befolkningen som bara har grundskola, vilket påverkar vilka jobb man kan ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.