Foto: SVT

Förundersökning inleds mot poliser – tog polisbuss till möhippa

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning inleds nu mot de två värmländska poliser som misstänks för tjänstefel, sedan de lånat en polisbuss till en möhippa. Enligt Aftonbladet saknades bussen när en patrull skulle rycka ut på en kommendering.

– Ingen är skäligen misstänkt, vi får se vad som händer. Vi har en låg tröskel för att inleda förundersökning. Nu ska vi höra folk som känner till vad som hänt, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren i Göteborg.

Bussen saknades

Det var för några veckor sen som anmälan först gjordes efter ett anonymt mejl till polisen. De två lediga poliserna, ska enligt Aftonbladet, ha använt uniform, vapen och tjänstebuss när de arrangerade en poliskontroll på en privat möhippa i våras. När en polispatrull sen skulle rycka ut på en fotbollskommendering upptäckte de att bussen de skulle ta saknades.

Flera försök gjordes att anropa fordonet via polisens kommunikationssystem Rakel, utan resultat.

Nya anmälan gjordes

Åklagaren Mats Eriksson vid särskilda åklagarkammaren kunde inte se att det fanns tillräckliga uppgifter för att inleda en förundersökning om brott och avskrev ärendet den 5 oktober. Men efter att han tagit del av mediauppgifter, där polisens agerande vid möhippan pekar på att kollegor i tjänsten hindrats, uppmanade han polisens särskilda enhet att göra en ny anmälan.

”Skyndsamt”

Den nya anmälan lottades på Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Göteborg. Hon kan idag inte säga hurvida poliserna kommer att åtalas eller inte.

– Det går aldrig att säga. Vi ska höra personerna och se om det medförde skada eller olägenhet.

Hon vill inte säga hur lång tid förundersökningen kommer att ta.

– Men vi behandlar det skyndsamt.

Vad skulle påföljden kunna bli?

– Normalt handlar det om bötesstraff för olovligt brukande, säger Lena Kastlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.