Avspärrningarna efter att Kevin hittades död 1998. Foto: Arkiv/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Förundersökningen kring Kevin-fallet återupptas

Uppdaterad
Publicerad
Förundersökningen i Kevin-fallet öppnas på nytt. Det meddelade chefsåklagaren i Karlstad, Niclas Wargren, på måndagseftermiddagen.

Förundersökningen om mord i Arvika 1998 kommer att återupptas. Ny förundersökningsledare i fallet är Niclas Wargren som kommer bistås av vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Varför tar ni upp förundersökningen igen?

– I samband med granskning av ärendet av SVT och DN har det framkommit uppgifter som motiverar att förundersökningen återupptas.

Vilka uppgifter handlar det om?

– Jag kommer inte att gå in på vilka uppgifter eller vilken typ av uppgifter i detalj. Förutsättningarna för att det här ärendet ska tas upp igen är att förundersökningssekretess kommer att råda.

Chefsåklagaren i Karlstad Niclas Wargren Foto: SVT

Rent generellt, vilken sorts uppgifter krävs för att en förundersökning ska tas upp?

– Det krävs nya omständigheter, det är inte mer komplicerat än så. Omständigheter som bedöms vara relevanta.

”Viktigt steg mot upprättelse”

Bakom beslutet ligger också den framställan som pojkarnas advokat, Thomas Olsson, skickade till Åklagarmyndigheten i slutet av förra veckan.

– Det är naturligtvis glädjande, det är ett viktigt steg på vägen mot att ge de här två pojkarna upprättelse, säger han efter beskedet.

Ett besked som enligt honom också var väntat.

– Det var det beslutet vi hade förväntat oss, men sen är det alltid skönt att få det bekräftat.

”Finns inga bevis”

Dan Josefsson och hans medarbetare på Dokument inifrån har gjort SVT-dokumentären som rönt stor uppmärksamhet. 

– Vi har läst hela förundersökningen och därför vet vi precis vad det var för material som polisen hade och vi vet att det inte finns några bevis mot de här pojkarna, säger han i SVT:s livesändning strax efter beskedet.

Förhören av pojkarna som har erkänt mordet på Kevin, har kritiserats för att ha varit både långa och många. Förhörsmetoder som nu för tiden, enligt polisen, går helt annorlunda till.

– Mängder av förhör, femton förhör, per pojke är anmärkningsvärt och det verkar dessutom ha varit väldigt långa förhörstider. Långa förhör skapar förvirring hos så unga barn, de orkar inte. Så det har hänt mycket där och går till annorlunda idag, säger Ingela Hessius, SVT:s expertkommentator, i SVT:s livesändning.

”Bra om det utreds”

Rolf Sandberg, som arbetade med mordundersökningen 1998 välkomnar den nya utredningen.

– Det är ju bra om det utreds nu när det har kommit fram så många synpunkter, men i övrigt vill jag inte uttala mig.

Presskonferens inom kort

– Vi kommer att kalla till en presskonferens inom kort, säger pappan till de båda misstänkta bröderna, när han får beskedet av SVT Värmland att förundersökningen gällande mordet på 4-årige Kevin ska återupptas.

– Det var helt okänt för mig innan du ringde, fortsätter pappan som är fåordig efter beskedet men samtidigt lovar att berättat mer på den kommande presskonferensen.

– Riktigt när vi kommer att hålla den vet jag inte, du får prata med pojkarnas advokat Thomas Olsson.

SVT Nyheter har inte lyckats nå de båda utpekade bröderna, som är de som begärt att förundersökningen skulle återupptas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet