I klippet berättar han om utställningen. Foto: SVT

Rockfotografen ställer ut sina foton på världsartister i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Han blev anlitad som fotograf av rockartisten Bruce Springsteen och hans passion är att fota musiker oavsett om de är kända eller inte. Nu ställer Jan M Lundahl ut bilder från sin 30 år långa musikaliska fotoresa inne på Hotel Plaza i Karlstad.

Bruce Springsteen har spelat stor roll för utvecklingen av Jan M Lundahls fotograferande som nu lett till utställningen ”Med blicken mot micken – 30 års musikalisk fotoresa”.

En slumpartad kontakt med värmlandsättade världsgitarristen Nils Lofgren och en bunt bilder ledde till att Jan M Lundahl har anlitats som turnéfotograf åt Bruce Springsteen och hans band.

Skivomslag tände gnistan

Det var också ett skivomslag med Bruce Springsteen som fick honom att börja fotografera när han var 13 år gammal. Intresset har bara växt och hans passion är att fotografera musiker.

– Det är framförallt att fånga känslan av musik och jag gillar ju all slags musik. Det kan vara fritidsgårdsband eller en världsartist. Är det feeling så är det feeling, säger Jan M Lundahl som till vardags är vaktmästare på Partille Arena.

Utställningsturné

Karlstad och Hotal Plaza är andra anhalt när han nu är ute och turnerar med sin fotoutställning där en lång rad artister dyker upp, med en viss övervikt på Bruce Springsteen förstås. Han har haft foton att välja av. En konsertkväll med Springsteen kommer han kanske hem med över 1200 bilder.

Fotoutställnigen har en begränsning på grund av pandemin och man kan ha max sex personer samtidigt som tittar. Men Jan M Lundahl längtar till tider med möjlighet till större publik och till att konsertverksamheten kommer igång så att han kan få fart på fotograferandet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.