Hör Sunnes nya kommunalråd Kristina Lundberg (C) om vad hon kommer att fokusera på först. Foto: SVT

Från chef till högsta politiker

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i mandatperioden har Sunne kommun fått ett nytt kommunalråd. Kristina Lundberg var tidigare kommunens kultur- och näringslivschef men nu sadlar hon om till högsta politikerposten, trots att hon alldeles nyligen blev medlem i partiet hon ska företräda – Centerpartiet. 

Det förra kommunalrådet, Gunilla Ingemyr (C) meddelade för ungefär en månad sedan sin avgång och i måndags klubbade kommunfullmäktige beslutet om att tillsätta Kristina Lundberg. Hon går alltså från att vara en högt uppsatt chef inom förvaltningen, till att styra politiskt genom sin nya roll som kommunstyrelsens ordförande. 

Eftersom hon inte har varit politiskt aktiv tidigare har hon inte blivit vald direkt av Sunneborna och har ingen rösträtt i kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ.  Men en majoritet av politikerna i fullmäktige röstade för att tillsätta henne som nytt kommunalråd. 

I klippet ovan berättar hon hur hon ser på sin nya roll och vad hennes första frågor att ta tag i är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.