Fatima och hennes familj har varit med och fördubblat invånarantalet i Björbysätern. Hon praktiserar också som barnmorska. Foto: SVT

Från Syrien till Björbysätern

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu drygt ett år sedan situationen blev ohållbar i hemstaden Ma'arrat Misrin, norr om Idlib, några mil väster om Aleppo i nordvästra Syrien. Fatimah Amanh, hennes make och två barn såg ingen annan utväg än att fly.

-Flyget släppte ner bomber över oss dag och natt. Många av våra grannar dödades och nästan alla hus runt omkring förstördes. Till slut tvingades vi vara hemma jämt. Skolan var stängd, marknaden likaså. Det fanns inget vatten och elektricitet, berättar Fatimah Amanh.

De tog sig till fots över bergen till Turkiet. Vidare till Marmaris där först det tredje försöket att ta sig över med båt till Grekland lyckades. Sedan väntade en lång resa genom Makedonien, Serbien, Kroatien, Ungern, Österrike, Tyskland, Danmark och slutmålet Sverige. Efter en månad och 20 dagar på flykt blev flyktingförläggningen i Molkom deras hem i nästan ett år.

– Sverige är ett neutralt land och vi är säkra på att det inte blir krig här. Därför valde vi att komma hit, säger Fatimah och berättar om flykten som bitvis var mycket dramatisk.

Läs mer: Allt om Syrien200 här

Men det blev en lång väntan innan de fick komma på intervju på Migrationsverket. Under tiden hann lilla Rosana att födas och Fatima såg också till att få praktik i sitt yrke som barnmorska, eftersom hon längtade tillbaka till sitt yrkesliv.

– Arbete handlar inte bara om pengar, utan också om människovärde. Vi är vana att arbeta i vårt hemland, och tycker inte om att sitta hemma och vara beroende av andra, säger Fatimah.

Efter intervjun i slutet av juli gick det fort. Bara några veckor senare fick de besked om permanent uppehållstillstånd. Men samtidigt stod det klart att flyktingförläggningen i Molkom skulle stänga, och det fanns ingen bostad att få i närheten. Migrationsverket erbjöd en lägenhet med delat kök i Kiruna, men så dök ett annat erbjudande upp. Ett eget hus i Björbysätern, väster om Stöllet i norra Värmland.

– Det är min dröm att få folk som vill bo här i Björbysätern. Bygden har avfolkats under en längre tid. Nu finns de folk som behöver någonstans att bo och här finns det hus, så jag är så glad att jag hittat de här familjerna som vill bosätta sig här, säger Inger Larén som hyr ut två hus till två syriska familjer med tre barn vardera.

Med det har byn ökat från 15 till 25 invånare, och kanske blir de syriska familjerna kvar där, men om det blir fred i Syrien vill Fatima återvända hem.

– Resten av min familj finns ju där, mina syskon...Om min familj inte dör i kriget, vill jag – om det blir fred – återvända hem, säger Fatimah. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.