Se ett klipp ur filmen ”Sweet dollars”. Foto: Tellway Pictures

Från western till konstfilm i årets Filmörnen

Uppdaterad
Publicerad

20 filmer tävlar i årets upplaga av Filmörnen, Värmlands kortfilmfestival som även i år får upplevas digitalt, lördagen den 2 oktober.

– Det är hög kvalitet på filmerna och som vanligt en härlig genrebredd, säger Robert P Olsson, på Film i Värmland som arrangerar festivalen tillsammans med Värmlands Filmförbund.

Bland årets bidrag finns filmer i genrerna western, komedi, drama, skräck, dokumentärer och musikvideos. Normalt har festivalen mellan 50 och 60 filmer och att det bara är 20 i år beror sannolikt på pandemin.

– Fritidsfilmarna och skolorna har inte gjort film i samma utsträckning i år utan det är mest de professionella filmarna, säger Robert P Olsson.

David Björklund, Karl-Anton Svensson, Eddie Sarenhag, Samuel Bäckman och Rafal Wójtowicz från Tellway. Foto: Privat

Westernfilm gjord i en lång tagning

”Sweet Dollars” heter en åtta minuter lång westernfilm som är inspelad i en enda tagning på High chaparall. Filmens skapare är fem värmländska killar som träffades på Molkoms folkhögskola och bildade filmkollektivet ”Tellway Pictures”. Förutom på Filmörnen ska Sweet Dollars visas på en rad olika festivaler.

– Vi gjorde den här filmen för en filmfestival i USA som heter ”The Single-Take Challenge” och vi är vidare i final där, säger Eddie Sarenhag, en av filmens regissörer.

I filmen möter vi prisjägaren Amy Lewis (Amina Schlich) när hon rider in med sitt byte i en stad övertagen av banditer, där ska hon möta upp sin beställare O'Malley (Jacob Alpteg). Hon anar dock en fara i luften...

Se några klipp ur filmen Sweet dollars i klippet ovan.

Filmörnen kan följas gratis på nätet med start klockan 14.00 på lördagen.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.