Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet fritidsbanker ökar i landet och finns nu i en tredjedel av landets kommuner. Foto: Johan Forssblad/SVT

Fritidsbanken ger svar på tal: Vi bidrar till en aktiv fritid för alla

Publicerad

Ny forskning visar att Fritidsbankens utlån av idrottsutrustning sällan leder till möten mellan barn och ungdomar med olika socioekonomiska förutsättningar. Fritidsbankens verksamhetschef David Mathiasson delar inte den uppfattningen.

Fritidsbanken som startade i Värmland och där även huvudsätet för hela verksamheten ligger, arbetar aktivt med att placeringen av bankerna placeras för att vara tillgängliga och attraktiva för alla.

– Vi ser att det är alla möjliga människor som lånar på Fritidsbanken och att det bidrar till en inkludering bland unga, äldre, socioekonomiskt svaga och välbärgade familjer.

Studien, som genomförts av Centrum för idrottsforskning på uppdrag av staten, visar att Fritidsbankens geografiska placering är avgörande för vilka som lånar utrustning. Det är de som bor nära som nyttjar verksamheten.

– Vi jobbar hela tiden med att öka tillgängligheten. Behovet är enormt så i en stor kommun krävs det fler fritidsbanker.

Hör David Mathiasson utveckla sina tankar om den nya forskningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.