Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kommer låna så ofta jag kan, åka ut och campa och hänga med barnen ut i skogen, säger Elin Hård. Foto: SVT/Camilla Gustafsson

Fritidsbanken i Karlstad satsar på terrängfordon för funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan kan personer som har svårt att ta sig ut i skog och mark för egen maskin få låna ett eldrivet terrängfordon på Fritidsbanken i Karlstad.

– Jättekul, det är ju fantastiskt att ha en sådan här möjlighet, säger Elin Hård efter att ha testkört i en björkdunge på Kronoparken.

Fritidsbankens grundidé bygger på att alla ska ha möjlighet till sport- och friluftsaktiviteter oavsett ekonomiska- eller kroppsliga förutsättningar.

– Det är en demokratifråga. Och elfordon för att ta sig ut i terrängen är en vanlig önskan bland funktionsvarierade, säger Henric Byström som är kommunikationschef för Fritidsbanken Sverige.

Verksamheten i Fritidsbanken bygger på att den som vill skänker sport- och fritidsartiklar som sedan kan lånas ut. Men somligt är svårare att få sig till skänks, inte minst saker som specialanpassats för personer med funktionsvariation.

– De är ofta väldigt dyra och skänks sällan bort, berättar Henric Byström.

Testas på flera orter

De två eldrivna terrängfordon som nu lånas ut under två månaders tid i Karlstad kommer sedan att rulla vidare i andra Fritidsbanker i landet i en testomgång för att utröna hur stort intresset för att låna dem är.

– Vi lånar dem just nu av tillverkaren, säger Henric Byström.

Men har ni råd att köpa om intresset är stort?

– Nej, då får vi hoppas att kommunen är beredda att gå in och stötta.

Glad för möjligheten att låna

En som snabbt fanns på plats för att testa terrängfordonen var Elin Hård. Hon var strålande glad över möjligheten att kunna låna ett fordon som kan hjälpa henne att lättare komma ut i skog och mark.

– Jag kommer låna så ofta jag kan, åka ut och campa och hänga med barnen ut i skogen, säger hon.

I videon ovan testkör Elin Hård Fritidsbankens terrängfordon för rörelsehindrade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.