Foto: Malin Gotlin

Fröbytardag i Karlstad

Publicerad

Idag kan den som vill passa på att förse sig med fröer inför vårens plantering hemma i trädgården. Detta när Karlstads Trädgårdssällskap delar ut fröer på stadsbiblioteket och i sin tur ber om att få tillbaka fröer till hösten.

– Vi märker att trädgårdar och planering blir allt mer populärt, säger Ingrid Larsson från Trädgårdssällskapet..

Anledningen till att Karlstads Trädgårdssällskap anordnar fröbytardagen är flera.

– Dels handlar det om att bibehålla kretsloppet. Sedan vill vi gärna uppmuntra yngre personer ska våga experimentera utan att det ska behöva kosta skjortan, berättar Ingrid Larsson från Trädgårdssällskapet.

Giftiga och ovanliga fröer

På biblioteket kommer det att finnas lådor med fröer i flera kategorier: – Grönsaker och örter, ettåringar, tvååringar, perenner, giftiga och ovanliga blommor. Eftersom det varit populärt att plocka till sig fröer har man fått begränsa antalet till två påsar per person. Och man hoppas också att de som tar fröer gärna lämnar tillbaka någon sorts frö till sällskapet till hösten.

– Det är mest blommor vi får in. Vi vill ju väldigt gärna få in gammeldags sorter som kanske inte finns i trädgårdsbutikerna – det vore kul.

”Våga prova”

Arrangemanget har även hållits i Grums och kommer arrangeras i Vålberg på måndag.

Och Ingrid Larsson har ett tips till alla planterings-sugna.

– Våga experimentera och prova! Det går till exempel att odla i vattenbad med näringslöninging eller att odla på vintern. Det är bara att testa sig fram.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.