Fröer att låna på Stadsbiblioteket i Karlstad

Fröer till låns

Uppdaterad
Publicerad

Egenodlad chili, eller kanske någon ovanlig blomma de flesta aldrig hört talas om. Många karlstadbor lockades i helgen till stadsbiblioteket i Karlstad, inte för att låna böcker, utan för att låna fröer.

Det är Karlstad Trädgårdsförening som  samlar in och lånar ut fröer. Lyckas odlingen med de lånade fröerna kan man framåt hösten lämna in egna fröer som någon annan kan låna.

– Vi tar emot och lånar ut alla slags fröer, säger Ingrid Larsson från Karlstads Trädgårdssällskap och berättar att man till och med fått in frö till idegran att låna ut.

Allra helst vill sällskapet få in och låna ut fröer till ovanliga, gärna gamla klassiker som man kan hitta vid till exempel gamla torp. Men även spännande kryddor och såväl vanliga som ovanliga blommor.

Och intresset bland karlstadborna var stort.

– Det har varit folk här hela tiden, säger Ingrid Larsson och tipsar en intresserad odlare att så tagetes nära rosorna för att slippa lössen.

Anja Adelgren är en av dem som passade på att låna några fröer.

– Jag har lånat frön till ricin. Jag hade det för länge sedan, och tänkte pröva igen. Jag försöker ha en biblisk trädgård och den passar där.

– Ricinen är väldigt tjusig, med stora vinröda blad som ser ut som lönnlöv, berättar Ingrid Larsson som gärna lånar ut några frön till den klassiska växten trots att den är giftig.

På måndag kväll fortsätter Karlstads trädgårdssällskap att låna ut fröer, då på biblioteket i Vålberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.