Fryksdalsbanan Foto: Ola RattfeldtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fryksdalsjärnvägen hundra år!

Publicerad

1915 invigdes järnvägen mellan Lysvik och Torsby. Idag kunde den som ville åka sträckan med ett ånglok.

Exakt klockan 12.55 den 10 februari 1915 kom första tåget till Torsby. Vid stationen fanns en stor publik som hurrade och sjöng ”Du gamla du fria!”

Idag kom Bergslagernas järnvägssällskap från Göteborg med ett långt ångtåg. Dagen till ära anordnade Fryksände hembygdsförening ett arrangemang vid den gamla järnvägsstationen i Torsby. Besökare kunde hela dagen åka med tåget mellan Torsby och Lysvik.

Minnestavla

Vid tvåtiden under eftermiddagen anordnades en minnesceremoni, där en minnestavla sattes upp på stationsbyggnaden, och det bjöds på både servering och underhållning, både på stationen och på tåget. För de som ville fanns möjlighet att åka gratis buss mellan stationen och hembygdsgården. Även där fanns en servering öppen.

Bar tidsenliga kläder

På sista vändan för kvällen, som ankom Torsby vid 17.10, satt ordföranden för hembygdsföreningen med, Berit Juhl.

– Just nu sjunger underhållningen ”Imse vimse spindel”. Dragspelsklubben är med på tåget, men det är inte de enda dragspelarna som funnits med idag. Många ha spelat. Vi har även haft folk här i tidsenliga kläder, säger Juhl i en telefonkommentar från tåget. Det är svårt att överrösta ljudet från ångloket och de muntra bakgrundstonerna.

Kostsamt med kol

– Det har varit mycket folk på tåget, men det har varit mulet väder. På det stora hela har det ändå varit en väldigt bra dag, menar tågets konduktör Edwin Bohm.

Bohm berättar att ångloket drar mycket kol och vatten, vilket kan bli en ganska kostsam historia, sammantaget.

– Det är sista resan nu. Då har vi kört sedan klockan nio i morse, säger Edwin Bohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer