Också garderoberna har försetts med lås enligt anmälan Foto: TT

Funktionshindrad fick lås på kylskåpet och nekades toalettpapper

Publicerad

En funktionshindrad person fick lås satt på sitt kylskåp och fick inte ha toalettpapper hemma. En anmälan har lämnats in av kommunen själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för granskning.

Det var i samband med ett besök från kommunens biståndshandläggare som en anhörig till personen i det särskilda boendet påtalade situationen. Det framkom att personalen på boendet, i samråd med den boendes förälder istället för dennes gode man, satt lås på den boendes kylskåp så att hen inte kunnat ta sig mat eller dryck när hen velat. Lås har också satts upp på alla garderober för att hen inte ska plocka ut och flytta på sina kläder.

Den boende har inte heller tillåtits ha toalettpapper i sin bostad eftersom den boende, enligt anmälan, ska ha för vana att spola ner saker i toaletten. Toapapper har den boende istället fått av personalen som, enligt den anhörige, ju inte kan veta när den boende behöver gå på toaletten.

I anmälan kritiseras också att personalen inte använt tecken för att kommunicera med den boende trots att hen uppges kunna kommunicera på det viset.

För att denna risk för ett missförhållande inte ska återupprepas har Socialförvaltningen i den berörda värmländska kommunen informerat personalen om vilka regler som gäller och ska fortsätta diskutera vem som egentligen kan ge samtycke till olika åtgärder för de boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.