Första miljönärerna utsedda

Uppdaterad
Publicerad

Fyra värmländska organisationer tilldelas nu för första gången ett guldmärke och rätten att kalla sig Miljönär. Myrorna, Fritidsbanken, Off2off och Swinga Bazaar.

Utmärkelsen ”miljönär” delas ut av Karlstads kommun och Avfall Sverige. Pristagarna får ett guldmärke som symbol för att de vägleder till hållbar konsumtion.

– Det är klart att det blir ett lyft och känns som en bekräftelse på att det är ett bra miljöinitiativ, säger David Mathiasson på Fritidsbanken.

Enligt Avfall Sverige har mängden avfall har nästan fördubblats de senaste 40 åren. Om konsumtionen inte minskar riskerar vi att snart se en fördubbling igen. Även om Sverige hör till de länder i världen som är bäst på att återvinna material och energi ur avfall, tär skräpet ändå hårt på jordens resurser. Därför vill Karlstads kommun och Avfall Sverige uppmärksamma dem som gör det möjligt att laga, låna eller återanvända eller på annat sätt minska avfallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer